Què és l’espelta?

L’espelta (Triticum spelta) és una varietat de blat que es cultiva des de fa uns 7.000 anys, considerada com l’origen de la resta de varietats de blat actuals. Rep molts noms diferents, segons la zona: blat verd, blat salvatge, escanda, farro (italià)…

És relativament poc coneguda perquè ha estat a punt de desaparèixer com a conseqüència del seu baix rendiment productiu. Avui en dia, però, cada cop es cultiva més degut a les seves propietats nutricionals.

És una varietat de blat ideal per al cultiu ecològic, donat que, per un costat, té una gran resistència a les plagues i a diferents paràsits, i per l’altre, suporta bastant bé climes adversos i terrenys poc propicis.

Igual que el blat comú, l’espelta s’utilitza per a elaborar pa, galetes, cervesa, sèmoles…

L’assimilació dels seus nutrients és extraordinària, donat que és una planta que no ha sofert tantes variacions ni “millores” com el blat, i aquest és el motiu pel qual resulta menys al·lergènica. Els metges i terapeutes que es basen en la Dieta segons els Grups Sanguinis, dietes paleo o dietes baixes en histamina, asseguren que els seus pacients solen millorar més ràpidament en canviar del blat comú a l’espelta. Aquest canvi redueix, segons els experts, les manifestacions del que ells anomenen subal·lèrgies, o símptomes que no tenen cap explicació aparent. Per exemple, alguns problemes de pell, algunes cefalees, alguns dolors inespecífics, problemes alhora d’aprimar-se, etc. Nosaltres hem observat que els nostres clients que han deixat el blat normal per recomanació mèdica, i s’han passat a l’espelta, de seguida es noten més lleugers i enèrgics, redueixen volum -no pes-, i disminueixen els seus símptomes respiratoris i gastrointestinals, entre d’altres.

Informació nutricional

Respecte el blat comú, l’espelta conté un major nivell de proteïnes, minerals, vitamines i oligoelements.

A més d’un bon nivell de proteïnes, també conté els vuit aminoàcids essencials, cosa que pot resultar molt interessant per a persones vegetarianes. El seu bon aport de magnesi, ferro, fòsfor, vitamines E i B i betacarotens la fan molt nutritiva.

Quan és integral, aporta molta fibra, essent apropiada per a l’estrenyiment, l’obesitat i qualsevol problema causat per la manca de fibra.

Igual que el blat comú, conté gluten, així que no és apta per a persones celíaques.